Herdenkingen oorlogsslachtoffers

Genk, 13 mei 2019

Comité II Winterslag en BeWOOG Bokrijk herdenken 75 jaar na de bevrijding in het bijzonder de slachtoffers van het naziregime in Genk.

Op maandagvoormiddag 13 mei 2019 vinden twee afzonderlijke evenementen plaats:

om 09 u in de Kneippstraat te Bokrijk zal een plechtigheid plaatsvinden aan het monument voor de geallieerde Britse bemanning van de Halifax die op 13 mei 1944 neerstortte, afgeschoten door een van de beste Duitse nachtjagers. Een gedenkpaneel zal onthuld worden ter ere van de pilotenhelpers, die met gevaar voor eigen leven, voor enkele van de bemanningsleden de vrijheid betekenden, maar voor henzelf de hel in Duitse concentratiekampen waren.

De leerlingen van de basisschool Sterrenrijk uit Bokrijk, verlenen hun artistieke medewerking.

Om 10.45 u zal op de Noordlaan nr. 2/4 te Winterslag een dubbele plechtigheid plaatsvinden aan de voormalige Sint-Elisabethkliniek, waar de Duitse Wehrmacht Russische krijgsgevangenen in de steenkoolmijn van Winterslag verplicht tewerkstelde. Een gedenkpaneel zal onthuld worden voor de daar gestorven Sovjetrussen. Tevens worden gehuldigd de jonge verzetsmensen, die tijdens de Duitse razzia’s van augustus 1944 in Winterslag en omgeving werden opgepakt, met medewerking van Vlaamse collaborateurs en die als politieke gevangenen in concentratiekampen verbleven en doorgaans niet meer terugkeerden.

De plechtigheden vinden plaats in aanwezigheid van de gemeentelijke autoriteiten, vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen en sympathisanten.

De leerlingen van basisschool Het Kompas uit Klotbroek zorgen voor de artistieke bijdrage en een optreden van Het Mijnwerkerskoor vormt de apotheose van deze memorabele middag.

Alex Marut, Genk